Vindusvask på Jærens skyskraper

Når 7000 kvadratmeter vinduer skal vaskes på et 19 etasjer høyt bygg, er det et par utfordringer som følger med det. Men Malvin Rege og Trond Skjørestad Vervik fra Elite Vinduspuss var på plass i slutten av august og sørget for at eksteriøret nå tar seg godt ut, og at ansatte får gode arbeidsforhold og virkelig kan nyte den unike utsikten utover Jæren.

Høyt henger de, Malvin Rege og Trond Skjørestad Vervik, men det må til for å vaske vinduer på Forum Jæren.
Høyt henger de, Malvin Rege og Trond Skjørestad Vervik, men det må til for å vaske vinduer på Forum Jæren.
– Forum Jæren er definitivt det mest utfordrende oppdraget vi har, men det er bare gøy med noe som er litt annerledes. Et vindu er et vindu, men alt som følger med denne oppgaven gjør at det er et lite kick å jobbe her. Man kan definitivt ikke ha høydeskrekk, sier Trond, som har gjort vaskejobben på Forum Jæren de tre siste årene. For kollega Malvin er det første tur i korgen, og han syns det er et spennende oppdrag.vindusvask 2

– Det er veldig interessant. Hvordan folk reagerer når vi dukker opp utenfor vinduet deres varierer veldig. Noen vinker og smiler, og jeg vil tro vi var stjerner i ganske mange Snapchat-storyer de tre dagene vi var her, mens andre mer eller mindre løper ut av kontoret i sympatiredsel. Sistnevnte kan vi berolige med at vi er veldig godt sikret!

Tok du bilde av vindusvaskerne? Del dem på vår Facebook-side!

Rene vinduer gir arbeidsglede
Hele prosessen tar omtrent 35 timer, og det blir noen lange arbeidsdager siden man må utnytte den sjeldenheten at vinden løyer på Jæren. Fredag ettermiddag er dog jobben gjort, og et godt utført arbeid er godkjent.

– Forum Jæren ser veldig mye bedre ut med et glinsende rent eksteriør. I tillegg er det jo bra at de som jobber her får gleden av å kunne faktisk se ut vinduene på den flotte utsikten. Rene vinduer gir bedre lys i hverdagen, og man får mer arbeidsglede når omgivelsene tar seg bra ut, sier Trond, og forteller at det ikke er noen hemmeligheter bak selve vindusvasken – det er kun vann, såpe og en god nal, samt noen års trening.

Vil du ha kontor med unik utsikt utover Jæren? Se her!

Mange hensyn å ta
Klokken tidlig-tidlig på morgenen en onsdag i slutten av august møttes Trond, Malvin og vaktmester på Forum Jæren Sjur Nedrebø for å slippe vaiere og strømkabler de 65,25 meterne ned til bakken fra taket. Vaskevognen ble så sikret med vaiere festet til en rullebane på taket som gjør at de to vaskerne kan gli grasiøst rundt bygget.

– Vi må også sperre av området under der vi jobber. Selv om vi sikrer alt av utstyr i korgen, tar vi ingen sjanser. Det å holde kontroll på omgivelsene er den fremste utfordringen her, med vaiere og strømkabler å holde styr på, samt det å flytte korgen opp og ned og side til side. Det er mye å ta hensyn til, sier vindusvaskerne, som er veldig glad for at Forum Jæren har terrasser som gjør at de enkelt kan parkere og sikre vognen ved endt arbeidsdag, i stedet for å måtte koble den helt fra.

– I tillegg gjør det det enkelt for oss å ta en pust i bakken og stikke inn i bygget for en fersk kopp kaffi. 

Vindstille vindusvask
Vinduene på Forum Jæren skal etter planen vaskes hver sjette måned, men det er en væravhengig oppgave.

– Egentlig skulle vi gjort denne jobben før sommeren, men vi er avhengig av at det er så å si vindstille for at vi skal kunne gjøre arbeidet på en trygg og sikker måte. Jeg ville ikke likt å være i en liten korg 65 meter over bakken i det som kalles «frisk jærbris». Og det skjer ikke ofte at yr.no melder mindre enn maks 4 meter i sekundet i vindstyrke på Jæren tre dager på rad, så da kan det ta litt tid før Sjur ringer og sier at vi kan komme, forklarer Trond.

Vindusvaskerne gleder seg allerede til at de om cirka seks måneder skal tilbake til Forum Jæren, men innrømmer at det er litt kjekkere å gjøre jobben når sensommersolen står på. 

Du kan få jobbe på Forum Jæren året rundt. Lei kontor her!

Uryddige leietakere
En annen grunn til at Forum Jæren er et noe uvanlig arbeidssted for vindusvaskerne, er at det finnes et par aktører på huset som skitner veldig til, selv om de faktisk ikke engang betaler husleie.

– Vi har selv ikke sett noe til vandrefalkene når vi har vært her nå, men gudbedre så sultne de er. Det er veldig mye fjær, bein og andre matrester å rydde opp i på vinduene og gesimsene på den siden av bygget. Men det er veldig hyggelig at Forum Jæren har en maskot. Vi står dog klar til å forsvare oss med nalen om de skulle finne på å angripe, advarer vindusvaskerne med latter i stemmen.

Du kan selv følge vandrefalkene på deres Facebook-side her.
vindusvask 3