Sjur fikser alt

Da det tidligere i sommer ble avholdt førstehjelpskurs på Forum Jæren spurte kursholder hva man skulle gjøre om noen falt om i eller utenfor bygget. «Da ringer du Sjur», var svaret han fikk.

Vaktmester Sjur tar vare på både Forum Jæren og folkene som jobber her.
Vaktmester Sjur tar vare på både Forum Jæren og folkene som jobber her.
Sjur Nedrebø har vært vaktmester, teknisk ansvarlig og altmuligmann på Forum Jæren siden et halvt år før bygget åpnet. Han bistår med det som trengs, og det er allment kjent at om du trenger hjelp til noe, er Sjur mannen som kan fikse det.

– Dette er en veldig kjekk jobb. Jeg får tilbringe dagene mine blant de mange trivelige folkene som jobber på huset, og liker arbeidsoppgavene. Jobben min består enkelt forklart av å sørge for at bygget fungerer som det skal, og å ordne slik at leietakerne har det de trenger for å kunne gjøre jobben sin, sier Sjur, som tidligere i år fylte 60 år.

Fremst på Forum
– Det var veldig spennende å få tilbud om å drifte et helt nytt, unikt bygg her på Jæren, og det var en sjanse jeg bare måtte gripe, selv om jeg likte jobben jeg hadde i Klepp kommune. Nå har jeg vært på Forum Jæren i åtte år, og jeg har ingen planer om å gi meg før jeg blir pensjonist, og kanskje ikke engang da, fastslår Sjur.sjur 2

Han er definitivt den personen i verden som kjenner Forum Jæren best. Alle nye leietakere får en omvisning på huset av Sjur, og blir vist kildesortering, sykkelparkering og garderober i kjelleren, og alle nye ansatte på Forum Jæren er innom Sjur deres første arbeidsdag for å få nøkkelkort.

– Så jeg kjenner navnet på de aller fleste som har kontor her på huset. Det er et godt miljø med positive folk her. 

Utypiske dager og 3000 lyspærer
Hver arbeidsdag starter klokken halv syv, da han setter seg foran PC-en på kontoret i 16. etasje og sjekker at alle parametere er riktige på det tekniske anlegget som styrer blant annet ventilasjon, varme og brannsikring. Utover det er det få faste vaner i jobben.

– Det er sjelden jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre en dag. Det dukker alltid opp noe – folk som skal ha nytt nøkkelkort, folk som har glemt kortet og trenger å bli låst inn, ombygging av kontorer, tette vasker og toaletter, eller diverse forefallende arbeid. Og skulle det være lite å gjøre, kan jeg alltids ta meg en runde og skifte noen av de over 3000 lyspærene på huset, sier vaktmesteren med et smil, og påpeker at han liker best når det er litt travelt.

Sjur mener at det ikke er veldig annerledes å være vaktmester på 65,25 meter høye Forum Jæren kontra et vanlig, lavt kontorbygg.

– Det eneste er vel heisene, og at det er litt større utfordringer knyttet til vindusvasken, hvor man er avhengig av tre-fire vindfrie dager for å få jobben gjort. Bygget er nå åtte år gammelt, men det holder seg bra, så det er ikke slik at jeg må gå og vedlikeholde alt hver dag for å gjøre opp for slitasje. Folkene som jobber her tar seg godt av sin del av huset, noe som gjør jobben min enklere, og det setter jeg stor pris på, sier han.

Hus, hage, barn og barnebarn
Når arbeidsdagen er over klokken tre – men telefonen er alltid på og det er ikke uvanlig at folk ringer for hjelp både på kveldstid og i helger – drar Sjur hjem til hus og hage på Lye.

– Jeg er en aktiv person, og klarer ikke å sitte lenge og titte på TV-skjermen. Jeg liker å koble av med å holde på ute i hagen og i huset, og siden jeg ble enkemann for to år siden har det vært nok å holde styr på alene. Ellers har jeg fem barn og ni barnebarn som jeg nyter å være sammen med så ofte som jeg kan, enten her på Jæren eller på fritidseiendommen på Vik i Sogn, hvor kona kom fra.

En ekte Gråtass
De siste årene har Sjur også hatt en sentral rolle i Jæren Gråtasslaug, der han beskrives som «styremedlem og ildsjel».

– Det begynte med at Christian Stabel, som jeg kjente fra Forum Jæren, 
3 gr%c3%a5tass
hadde fått seg en Gråtass som han skulle fikse opp. Da han skulle fylle luft i det ene bakdekket og det eksploderte, ble han kanskje litt skeptisk. Det endte i hvert fall opp med at jeg fikk traktoren, og satte den i stand til å være med på Potetfestivalen for tre år siden. Etterpå var vi fem karer som ble enige om å starte Jæren Gråtasslaug, med mål om å få 30 medlemmer. Vi nådde raskt 100 medlemmer, men det tallet har nå stabilisert seg på 60-70. Vi møtes hver tirsdag i en løe på Time til kaffi og drøs. Det er veldig koselig. Nå ser vi veldig fram til årets Potetfestivalparade i oktober, hvor vi igjen skal prøve å sette verdensrekord for antall Gråtasser etter hverandre. Hvis noen vil være med på det, er det bare å gi lyd! Jeg liker alltid å snakke med folk, inviterer Sjur.