Problemer i parforholdet?

Over 50 prosent av det Familievernet gjør i Forum Jæren er nemlig parterapi. Det er gratis, og i de fleste tilfellene velger par å holde sammen etter terapien. Andre tar ikke kontakt med Familievernkontoret før samlivsbruddet er et faktum.

Jon Aarsland har 20 år erfaring fra Familievernet og har tidligere jobbet som terapeut.
Jon Aarsland har 20 år erfaring fra Familievernet og har tidligere jobbet som terapeut.
Man kan kanskje kjenne seg igjen i noe. Partneren glir ned i stolen etter en lang og slitsom dag på jobb og tar ikke del av middagen eller unger. Eller du hører de samme ordene i ukesvis: «Det glemte jeg, skal gjøre det i morgen.» Det eneste du blir fortalt er hva du ikke har gjort og at det du har gjort er galt. Over lengre tid kan disse irritasjonene bli et større problem.
 

Forebygging hjelper

De fleste som kommer til mekling har ikke vært på Familievernkontoret tidligere. De som kommer til parterapi kommer sjeldent til mekling. Det tyder på at forebygging med terapi hjelper.
 
– 50 prosent av det vi gjør er parterapi og mange av de som får hjelp, blir ikke skilt. 25 prosent av arbeidet er mekling på grunn av samlivsbrudd. De resterende 25 prosentene er å hjelpe skilte personer som kommer for å endre på samværsavtaler eller vil snakke om problemer om foreldrerollen, forteller daglig leder Jon Aarsland fra Varhaug. 

Noen kommer også tilbake med barna fordi de har en konflikt med foreldrene eller noe annet. I tillegg løser Familievernkontoret gard- og generasjonskonflikter.
 
93 prosent av de som har vært her anbefaler å gå til familievernkontoret. Det er bra at folk føler seg ivertatt og sett. Det kan være godt å ha en tredjepart å snakke med. 
Familievernkontoret har arbeidsplass i Forum Jæren på Bryne.
Daglig leder med lang erfaring
Jon Aarsland har jobbet i Familievernet i 20 år. Etter ti år som sogneprest med teologiutdanning i bukselommen i Alta og Finnmark, tok han turen sørover til Familievernkontoret Egersund som terapeut. Mens han jobbet som prest tok han familieterapiutdanning.
 
Jæren hadde et stort behov for Familievernets tjenester, og Aarsland jobbet i starten 1–2 dager i uken på Bryne. I dag er det 15 terapeuter tilgjengelige hver dag på Familievernkontoret i Høyhuset. Til kontoret på Bryne kommer de både fra Nord-Jæren og Dalane, men hovedvekt fra kommunene Time, Klepp, Hå og Gjesdal. Les mer om Familievernkontoret på Forum Jæren her.
 

Viktig å bearbeide bruddet

Hvis det blir avduket store konflikter som fører til vold og rettsak under mekling ved samlivsbrudd, får familien snakke med to terapeuter. Man bruker lengre tid på å bearbeide bruddet uten noen å snakke med.
 
– Vi ser at det ikke er langt fra redsel til sinne. Det er skadelig for barn og voksne om man ikke får bearbeide et samlivsbrudd. Det er viktig å høre barnet, selv om ikke barnet alltid skal bestemme. Vi er eksperter til å få dialogen til å gå i forhold til barn. Barn kan ha et eget rom her uten foreldre om de vil. Vi blir enige om hva vi skal snakke med barnet om med mor og far, sier Aarsland. 

girl-3422711Den vanligste grunnen til henvendelse fra familier og par er kommunikasjonsproblemer. Forholdet er kanskje kjedelig, og vennskapet er borte. Ungene er mer selvstyrte og kanskje noen har fått øynene opp for noen andre.
 
– Det er mye som kan spille inn. Det kan være økonomiske årsaker som f. eks. spilleavhengighet. Når man begynner å se nærmere på dynamikken, så kan det være andre underliggende årsaker som igjen har ført til den andre trekker mot f. eks spilling. 

– Før tok ofte kvinnen kontakt med Familievernet, men i dag har det snudd, og det er flere og flere menn som ringer og spør om hjelp. Barnet trenger både mor og far, så dette er et godt tegn, påpeker Aarsland.
 

Storsatsing på Forum Jæren - Bryne

Familievernkontorene er en likeverdig tjeneste i hele landet, og gir det samme tilbudet; parterapi, mekling i forbindelse med skilsmisse eller samlivsbrudd. Bryne har blitt et nasjonalt spisskompetansemiljø for foreldre med barn i fosterhjem eller institusjon. Familievernkontoret på Bryne lærer opp hele familievernet i Norge til å gi et godt tilbud til denne foreldregruppen.  
 
– Mange foreldre er usikre på hvordan de kan være foreldre når barna ikke bor hos dem. Vi tilbyr hjelp til å se hvilke behov barnet ditt har, slik at samværet blir best mulig for begge parter. Du vil bli forberedt på situasjoner som kan oppstå, og på hvordan du kan håndtere disse. Du kan også få hjelp til å bygge opp et konstruktivt samarbeid rundt barnet ditt. Tilbudet er frivillig, gratis og taushetsbelagt, forklarer Aarsland. 

Er du fratatt omsorgen for barnet ditt?
 
Familievernkontoret i Forum Jæren tilbyr også samtalegrupper og kurs for foreldre som er fratatt omsorgen. For mange oppleves det godt å møte andre foreldre i samme situasjon som de kan dele erfaringer med.   
 
– Undersøkelser viser at 80 prosent av barna går tilbake til mor eller far når de er 18 år. Da er det stor sjanse for at foreldrene ikke blir gode omsorgspersoner. Foreldrevernet vil gi foreldre hjelp med å gi et godt samvær. Kanskje er det best at barnet fortsetter å bo i fosterhjemmet. Det er bra for både foreldre og barnet. Vi har merket en forbedring, og ser flere av foreldrene hos oss, sier Aarsland. 
 

Foreldreveiledning – for foreldre med minoritetsbakgrunn

Familievernet har ulike frivillige kurs, spesielt for foreldre med minoritetsbakgrunn, hvor de hjelper med oppdragelse, regler og kulturen i Norge. Kursene har mennesker fra Polen og baltiske land i Norge, som får tilbud om ICDP-kurs (International Child Development Programme).
 
Ønsker du å delta i en slik foreldregruppe?
 
– Målsettingen er at mor eller far skal bli trygge foreldre, ved å bli bevisste på hva de gjør som er bra for barna. Du får ingen ferdig oppskrift, men hjelp til å finne egne løsninger for deg og ditt barn. 
 

Gi kjærligheten en sjanse

Aarsland mener at mange par går for fort fra hverandre. 70 prosent av parforhold som er gifte lever livet ut. Hos samboer er det 50 prosent sjanse for at de lever lykkelig. Har du vært skilt én gang, er det stor sjanse for at det skjer det samme neste gang du gifter deg.
 
– Man må gi seg selv tid. Folk tenker for lett om skilsmisse eller brudd. Konsekvensene er ikke bare for deg og din partner, men også barn og venner og andre familievenner. Ved å gi seg litt tid, så tror jeg at noen kan finne tilbake til hverandre. Ha tro på kjærligheten, avslutter Aarsland.