Kjendiskokk til Bryne

Du kan mildt sagt kalle Oddni Beate Lomeland (34) for en bereist person. Hele 14 år har hun bodd og jobbet i det store utlandet, og nå er hun tilbake til Bryne for å dyrke sin store lidenskap – mat. Hun har blant annet snakket med Robert de Niro, drukket skilpaddeblod og bodd på andre siden av jordkloden.

Oddni Beate Lomeland  kom nettopp hjem fra Singapore og jobber nå på Vidsyn.
Oddni Beate Lomeland kom nettopp hjem fra Singapore og jobber nå på Vidsyn.
Det hele startet i læretiden på Jans Mat & Vinhus i Stavanger som lå i kjelleren til restauranten Renaa og N.B. Sørensens. Her fikk hun kontakter som skulle åpne dørene til uante muligheter i fremtiden. Oddni Beate fikk være med på åpningen til Deja Vu på Blå Magasinet mens hun jobbet for Jans Mat & Vinhus.


Fire land stod for turHundekjøring på Svalbard

Rett etter fagbrevet ble bestått fikk hun en telefon fra en kollega fra Jans Mat & Vinhus.

– Han spurte om jeg hadde lyst på en jobb i Svalbard. Det sa jeg ja til med en gang. Jeg var i Longyearbyen i to år og jobbet i restauranten. De hadde gjestespill av blant annet Eyvind Hellstrøm og jeg var en av de heldige som fikk lage mat til kongeparet som var på besøk. Om sommeren jobbet jeg i Ny Ålesund i en bedriftskantine. Det gikk kun an å ringe, ingen nett og ofte hadde vi ikke dekning, sier Oddni Beate. 

Nok en telefon fra samme kollega fra Jans Mat & Vinhus kom, og denne gangen ble Oddni Beate spurt om hun ville ta turen til London for å jobbe på en japansk restaurant.

– Jeg måtte jo takke ja til denne jobben og. Plutselig var jeg i London helt alene, kjente ingen. Jeg flyttet inn med ei israelsk jente som også jobbet der. Etter ni måneder ble jeg sammen med en japansk mann, Tadashi Takahashi. Vi reiste videre til Australia.


Japansk kjendiskokkJapansk rett

Tadashi var kollegaen til Oddni Beate og ble tilbudt jobb i den kjente japanske restauranten Nobu – som i dag eies av skuespiller Robert De Niro og Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa. Nobu er en japansk kjendiskokk som er kjent for sine tradisjonelle japanske retter. Han har flere restauranter i hans navn i flere land.
 
Nobu ble født i Saitama, Japan. Etter å ha jobbet i ulike restauranter i Tokyo, Peru og Alaska, flyttet han til Los Angles. Der åpnet han sin egen restaurant «Matsuhisa» i Beverly Hills. Restaurant ble fort populær av kjendisene i Hollywood. Robert De Niro inviterte Nobu til å starte en ny restaurant i Tribeca, New York. I august 1993 ble de offisielt partnere og har senere åpnet restauranter i Milan, London, Qatar, Hellas, Dallas, Tokyo, Honolulu, Moskva, Dubai, Mexico City, Budapest og Hong Kong.
 
– Mannen min flyttet først, og så kom jeg etter ned til Melbourne. Det var veldig spennende, og mye jobbing. Som kokk har det alltid vært mye jobbing, spesielt i utlandet har jeg jobbet stort sett hele dagen. Vi er heldige i Norge som kun jobber 7,5 timer, forteller hun.


I møte med kjendiserVictoria Beckham på restauranten Nobu.

Selv om det ble mye jobbing, var det veldig spennende når man fikk møte kjendiser som David Beckham, Kylie Minogue, Tom Cruise og Tom Jones. Eller når hun måtte bli igjen på jobb for å lage en spesiell salat til Kate Moss – som hun ikke spiste likevel.
 
– Vi fikk også hilse på kjendiskokken Gordon Ramsey. Det var morsomt å han på besøk og selvfølgelig falt den japanske maten i smak, sier Oddni Beate. 
 

Giftemål i Melbourne

Oddni Beate og Tadashi giftet seg i Australia og etter tre år bestemte hun og ektemannen seg for å flytte til Singapore etter en ny jobb. Men denne gangen holdt hun seg i samme firmaet. Etter to år startet hun og ektemannen å drive sin egen restaurant med fokus på tradisjonell japansk mat.Oddni Beate giftet seg i restauranten Nobu i Melbourne.
Oddni Beate fikk en cateringbestilling fra Victoria Beckham, og som takk for god mat og service fikk hun en champagneflaske av kjendisen. Men det var og en bakside. Hun kjente savnet etter familien og venner var enda sterkere nå.
 
–Det var fremdeles stas og gøy å jobbe som kokk i Singapore i egen restaurant sammen med min mann i tre år. Vi møtte mange interessante mennesker og det var alltid morsomt å få møte på kjendiser. Men jeg kjente at det var noe som manglet. Det ble ofte 14 timer jobbing hver dag. Selvfølgelig var vi ute på sightseeing, men det var mest jobbing. Hun savnet familien sin.
 

Savnet hjem

Oddni Beate hadde alltid fått god støtte av foreldrene og de oppmuntret henne til å følge drømmene hennes. De savnet henne veldig mye og ville hun skulle komme hjem. Foreldrene prøvde å besøke henne minst én gang i året i tre uker. Og det samme gjorde Oddni Beate, men det var ikke alltid like lett å holde statistikken oppe når man bodde på andre siden av jordkloden. Det gjorde alltid godt å se familien igjen. Hun hadde vært svært dedikert til jobben, men nå ønsket hun en annen livsstil.
 
– Jeg hadde ofte kontakt med Sjømannskirken. Var herlig å kunne snakke norsk. Jeg var ikke glad lengre og kjente meg nedbrutt. Jeg måtte gjøre noe. Jeg tok det tunge valget med å gå fra mannen min i januar. Det var veldig trist for oss begge, men han ville til syvende og sist at jeg skulle være lykkelig. 
 

VendepunktetSingapore

For å hjelpe den tidligere ektemannen med å finne en ny ansatt, ble Oddni Beate igjen seks lange måneder til. Nok en telefon kom - denne gangen fra Jæren. Hun ble intervjuet via Skype og ble tilbudt jobb som kokk på Vidsyn i Høyhuset på Bryne.
 
– Dette passet meg helt perfekt, tiden var inne for å komme hjem. Etter 14 år i utlandet, var det dette jeg trengte. Heldigvis hadde jeg kjøpt min første leilighet etter jeg reiste til Svalbard, og den stod klar og ventet på meg på Bryne. 
 

Opplevd mye

Når det kommer til mat, så har Oddni Beate fått smakt det meste. Hun har konsumert isbjørn på egen risiko, krokodille, kenguru, hval, sel, viltkjøtt og til og med skilpaddeblod med sake.Hummer
 
– Det er mye god mat rundt om i verden. Jeg har vært på ferie i Japan fem ganger og hatt unike matopplevelser hver gang. Maten i Japan er rett og slett utrolig god med høy kvalitet. 

Siden juni i år har Lye-jenta bodd og jobbet på Bryne. Nå gleder hun seg til å lage norsk mat og holde på de gode tradisjonene. Hennes japanske ferdigheter vil også være med å prege menyen. Men hvor mye, det gjenstår å se.