Hva gjør du når noen trenger førstehjelp?

Tolv bedrifter i Forum Jæren benyttet seg av gratis førstehjelpskurs for å øke kompetansen når en krisesituasjon kan oppstå. Flere hadde vært på lignende kurs tidligere, men alle er enige at det er viktig med repetisjon.
 

dokke
Senior instruktør og fagansvarlig Håvard Solstad fra Blostrupmoens ledet kurset, i 18. etasje, med stor innlevelse og alvorlighet mikset med en passe dose humor. Tre av fem hjertestans skjer utenfor arbeidslivet i private hjem. Og de første minuttene er avgjørende når krisen inntreffer. Da må man vite hva man skal gjøre, og i hvilken rekkefølge. Vi tok en prat med tre av disse bedriftene for å høre om hva som motiverte dem ­­til å delta på førstehjelpskurset.
 

Utviklingsleder Hans Tore Hetland i Volue


volue

– Jeg synes det er viktig å vite hva jeg skal gjøre i en krisesituasjon. Det er to år siden jeg sist var på et førstehjelpskurs. Det er viktig med repetisjon slik at man sparer mest mulig tid når krisen oppstår. At Forum Jæren arrangerer førstehjelpskurs er svært positivt. Alle burde hatt en jevnlig repitisjon, og det er viktig at noen på huset er drillet. Jeg merker at jeg har fått frisket opp minnet. Man husker mindre enn det man trudde.
 

Team leder Elise Tjetland i Sum Regnskap


sumregnskap

– Jeg ønsker å delta på førstehjelpskurset fordi jeg ønsker å være til nytte i en vanskelig situasjon. Som tidligere omsorgsarbeider ar jeg vært i krisesituasjoner tidligere. Jeg har også vært første person til trafikkulykke. De fleste krisesituasjoner skjer privat. Derfor er det fantastisk at Forum Jæren arrangerer førstehjelpskurs for bedriftene. Siden vi har flere hjertestartere i huset, er det viktig å vite hvordan vi bruker dem. Det er veldig bra med oppfrisking, og jeg tror jeg er mer forberedt nå enn det jeg var før kurset. Det er bedre å gjør noe enn ingenting. Det at alle kan få til noe, tar litt av ansvaret vekk fra skuldrene.
 

Senior Business Consultant Frank Vignes i Mazeppa Consulting


mazeppa

– Jeg ville ha en oppfriskning i førstehjelp. Jeg har vært på mange kurs, men jeg har aldri sett en hjertestarter i bruk. Jeg har utført førstehjelp på et familiemedlem, og synes det er veldig viktig å repetere hva man skal gjøre i krisesituasjon.

dsc 2334-2
 
Håvard Solstad anbefaler alle å laste ned appen Hjelp 113 fra Norsk Luftambulanse. Appen sender automatisk melding om hvor du er når du ringer 110, 112 eller 113 fra appen.