Få hjelp til spilleavhengigheten din

Om det er gambling eller gaming – kan erfaringskonsulent Atle Vestvik i Spillavhengighet Norge hjelpe deg med å få kontroll på avhengigheten. De har lokaler i lavblokken i Forum Jæren.

dsc 1283
Atle har selv slitt med spilleavhengighet og har spilt bort mellom 8 til 10 millioner kroner. Han har flere ganger stått frem med historien sin, blant annet i Brennpunkt og Aftenbladet, for å belyse problematikken.
 
- Jeg forsøker å snu den negative erfaringen om til noe positivt. Det er en kamp som hver enkelt må gjennomgå, og den varierer fra person til person. Vi i Spilleavhengighet Norge er ofte de første avhengige forteller det til. Det er ofte en kaotisk tilstand, en uoversiktlig situasjon for den avhengige. 55 000 nordmenn har spilleproblemer, viser en undersøkelse Universitetet i Bergen har gjort på oppdrag fra Lotteritilsynet (2019). Dette er en økning fra 34 000 problemspillere i sist undersøkelse gjort i 2015. 122 000 er moderate risikospillere. I 2015 var det 88 000.

Atle har ikke spilt på fem år.

- Spillavhengighet starter gjerne med at du vinner en større gevinst. Så blir du hektet. Når du da begynner å tape, prøver du iherdig å vinne pengene tilbake. Det blir en ond sirkel. Alle tenker at man er alene. Det er en sykdom, sier han.
 

Gratis hjelpetilbud


Spillavhengighet Norge jobber lokalt, regionalt og nasjonalt for å forebygge spilleavhengighet og tilbyr en rekke lavterskel tilbud. Bedriften ble etablert i 2002 og har i dag fire ansatte og ca. 40 frivillige.

Atle besvarer henvendelser på telefon og mail, organiserer nettverksgrupper og har individuelle møter. Hjelpetilbudene er gratis og åpent for alle som er berørt av spilleavhengighet, enten det gjelder pengespill, dataspill eller er en pårørende.

- De frivillige er til stede for berørte som trenger støtte, hjelp og motivasjon. Flere av de frivillige har selv vært spilleavhengige og brenner for å hjelpe andre. Egenerfaring er uvurderlig. Det er enklere å høre på noen som har gått gjennom spilleavhengighet enn noen som ikke har. Alle frivillige får et opplæringskurs, sier Atle. 

Atle oppfordrer pårørende til å ta kontakt om du kjenner noen som er spilleavhengig.
Atle oppfordrer pårørende til å ta kontakt om du kjenner noen som er spilleavhengig.
 

Et knutepunkt


Atle flyttet inn på kontoret i Forum Jæren 1. august og deler bygg med Familievernkontoret og Rogaland A-senter. Det er en fordel for Atle.
 
- Vi får stadig inn brukere som kommer fra Familievernkontoret eller Rogaland A-senter. Her er vi mange tilgjengelige behandlere. Kontoret er lett tilgjengelig for alle med gode kollektive forbindelser. 

Ønsker du å delta i nettverksgruppe? Hver mandag kan du blir med i nettverksgruppe og møte folk fra hele Rogaland. Les mer her.

Atle oppfordrer pårørende til å ta kontakt om du kjenner noen som er spilleavhengig.
 
- Det går an å komme ut av det, og det er viktig å fortelle det til noen. Hos oss får du snakke med folk som har erfaring og som har kjent det på kroppen selv.   

Selv skal Atle aldri spille igjen.
 
- Du kan få et fint liv og kontrollen tilbake, du trenger bare litt hjelp. Spilleavhengighet er noe du må lære å leve med. Det går fint så lenge du gjør de rette grepene. Rutiner er viktige for å hindre at du går tilbake til spillet.