Et fyrtårn for jærsk energi

Siden åpning i 2009 har Forum Jæren vært et samlingspunkt for jærsk læring, næring og kultur.

harald utenfor h%c3%b8ghuset dsc 2975
– Ennå er det mye potensial for vekst, og vi gleder oss til neste skritt, sier prosjektutvikler Harald Gudmestad.
Han var en av de som opprinnelig hadde ideen om å bygge et stort kontorbygg koblet sammen med kulturarenaer som bibliotek og Garborgsenter samt et skolesenter i Hetlandskvartalet på Bryne. Dette området har blitt omskapt fra en arbeidsplass for 30 personer, til en levende bydel som nå tar imot mer enn 3000 mennesker hver dag.

– Vi begynte arbeidet i år 2000, og det manglet ikke på folk som ikke hadde tro på dette prosjektet. Det har vært og er en utrolig utfordrende jobb, men vi hadde en visjon om å skape et positivt bidrag for bærekraftig utvikling i regionen. Og hvordan ville Bryne og Jæren sett ut i dag uten Forum Jæren, spør Gudmestad.

Vellykket transformasjon
Det sier kanskje det meste at høghuset er blikkfanget på den nye logoen til Bryne Næringsforening. Én ting er sikkert: Om den opprinnelige planen om å bygge boliger her hadde blitt iverksatt, ville Bryne vært et fattigere sted. Mange av bedriftene og organisasjonene som holder til på bygget ville ligget i Jåttåvågen, Sandnes eller Stavanger, og nye Bryne vidaregåande skule hadde ikke blitt noe av.

– Dette har blitt karakterisert som et av de mest vellykkede transformasjonsprosjektene i norsk byutvikling. Bryne har blitt et regionssenter som tiltrekker seg flere og flere næringer og offentlige aktører, forteller Gudmestad.

Offentlig utvidelse på trappene
Det er store behov for offentlig ekspansjon i regionen, og prosjektutvikleren forteller at de jobber med å få på plass et helsehus, i tillegg til at den nye politireformen har skapt en mulighet for topp moderne fasiliteter. Det er også kjent at mange stillinger i Landbruksdirektoratet skal flyttes ut av Oslo, og mange ulike lokale krefter arbeider for å få disse jobbene til Bryne.

– Vi ser behovene som finnes innen offentlig forvaltning, og er proaktive med tanke på å legge forholdene til rette for å bidra til å løse både nåværende og fremtidige behov i regionen. Vi har ennå utviklingspotensial – det er mulig å bygge på 4000 kvadratmeter oppå biblioteket – og vi har mange spennende tanker rundt det, sier Gudmestad.

Attraktiv mulighet
Han omtaler Forum Jæren som «en liten by», der man finner et speilbilde av hverdagen på Jæren. Allerede er det en god blanding private og offentlige aktører her, i tillegg til kulturelle instanser og serveringstilbud. Selv om Forum Jæren nå har en stabil dekningsgrad på 90 prosent, er det fremdeles rom for nye leietakere.

– Her ligger vi midt på Jæren, med tog- og busstasjonen som nærmeste nabo, og med kort vei til alt fra industriområder til friluftsmuligheter. Det er klart at det er attraktiv for mange. Vi har også lykkes i å skape et positivt miljø. En av tilbakemeldingene jeg stadig får er at man får energi av å være her. Og det er jeg helt enig i! Jeg var aldri i tvil om at Forum Jæren-prosjektet kom til å lykkes, men det er utrolig godt å se hvor bra det har gått. Men vi skal være fremtidens møteplass, og det innebærer at vi alltid ønsker å finne nye muligheter for utvikling. Det er spennende å jobbe med, fastslår Gudmestad.