En god, trygg arbeidsplass

I Norge er det hver dag ti tilfeller av hjertestans utenfor sykehus. På Forum Jæren jobber rundt 350 mennesker. Heldigvis har flere av disse nå fått opplæring i hva de skal gjøre om noe går galt.

Det viktigste er å tørre å involvere seg!
Det viktigste er å tørre å involvere seg!
Skal man legge noe i munnen på noen som får et epilepsianfall? Hvordan legger du noen i stabilt sideleie? Hva er forholdet mellom hjertekompresjoner og innblåsninger? Forum Jæren har fire hjertestartere, men de er ikke mye verdt om man ikke vet hvordan de fungerer – så hva er riktig måte å bruke en hjertestarter på? Dette var bare noen av de mange spørsmålene man fikk svar på på kurset som onsdag 14. juni ble avholdt for tjue ansatte ved Forum Jæren.

– Hvis noe skulle skje med en kollega, en gjest, et familiemedlem eller en tilfeldig forbipasserende, er det dumt å stå hjelpeløs med panikk i stedet for å vite hva man kan gjøre for å hjelpe. Derfor er det veldig bra at vi fikk delta på dette kurset, fastslår Gudveig Elin Undheim i Extek.

– Jeg kaller dette et motivasjonskurs heller enn et førstehjelps- og hjertestarterkurs. Kunnskapen man får her er selvsagt viktig, men den er stort sett alltid tilgjengelig ved å ringe 113. Det viktigste er å motivere folk til å tørre å involvere seg om noe går galt. Si «hei» om du mistenker at noe kan være feil, var budskapet fra Steffen S. Stegavik. Han jobber i Blostrupmoen, som har levert hjertestarter- og førstehjelpskurs til bedriftsmarkedet siden 2006.

– Veldig bra tiltak
Kurset, som ble dekket av Forum Jæren, var preget av god stemning med mye latter innimellom det livreddende alvoret.

– Det har vært en veldig lærerik dag. Man blir nok aldri helt klar for at en slik situasjon skal oppstå, men jeg føler meg i hvert fall mer klar enn før kurset. Dette er et veldig bra tiltak fra Forum Jæren, og jeg vil definitivt anbefale til andre som jobber her å melde seg på når det arrangeres igjen i høst, sier Gudveig.

Steffen mener at jærske bedrifter burde ha et årlig motiverende førstehjelpskurs for alle ansatte, og påpeker at man ikke er utlært selv om man har vært gjennom dette én gang.

– I håndballen trener vi 300 dager i året for å spille 22 kamper. Mer trening gir mer kunnskap og mer selvtillit, og i denne sammenheng motivasjonen og verktøyene som trengs den dagen noe skjer og man kan bidra til å redde en persons liv.

Til deltakerne på dette kurset - husk huskeregelen: «Se på – ta på – snakk med. Akkurat som en vanlig lørdagskveld på Jæren.»

Følg med på www.forumjaren.no for informasjon om når neste førstehjelpskurs avholdes.